Tort weselny obecnie przybiera różne formy – może być tradycyjny, ale mogą go tworzyć babeczki lub inne ciastka. Coraz więcej Par szuka alternatywy dla zbyt słodkiego dla nich deseru. Bez względu na to, na jaki tort weselny się zdecydujemy, warto dokładnie zaplanować formę podania tego wyjątkowego deseru.

Kiedy podać tort weselny?

Przyjęło się tak, że tort weselny najczęściej podawany jest w okolicach północy – przed oczepinami. My jednak zachęcamy do podania tortu wcześniej. Dlaczego? Po pierwsze ze względu na gości z dziećmi, które mogą nie dotrwać do północy. To przecież dla najmłodszych tort weselny jest największą atrakcją! Tort jest dość ciężkim deserem, na który większość gości może nie mieć ochoty po zjedzeniu przystawek, kolacji i innych słodkości. Jeśli tort podasz wcześniej, goście zjedzą go znacznie chętniej. To również dobry argument, by nie częstować kremowym deserem gości, którzy wznieśli już nie jeden toast.

Coraz powszechniejszą praktyką jest częstowanie gości tortem po kolacji i pierwszych podbojach parkietu. To czas, kiedy goście dobrze się bawią i nie są jeszcze przejedzeni. Wtedy wniesienie tortu będzie dla nich ciekawych przerywnikiem, a sam deser będzie smakował im najbardziej! Niektóre Pary Młode idą o krok dalej i tortem weselnym częstują na samym początku wesela, krojąc go zaraz po wypiciu pierwszego toastu.

Jak podać weselny tort? Udekorujcie stolik, na którym pokroicie tort!

Weselny tort to nie byle jaki deser! To jedyny, niepowtarzalny wypiek, który w całym weselnym menu zajmuje honorowe miejsce! Najprawdopodobniej długo szukaliście pomysłu, jak powinien on wyglądać, jak go ozdobić, jaki powinien mieć smak, kształt i wielkość. By efekt Waszych starań był doskonale widoczny, postarajcie się o wyjątkową aranżację stolika, na którym z dumą zaprezentujecie Wasz weselny tort!

Często jest tak, że tort wjeżdża na przykrytym zwykłym białym obrusem stoliku na kółkach, a spod obrusa wystają elementy stolika, które zdradzają jego zużycie. Dlatego rezerwując salę weselną, poproście, by pokazano Wam stolik. Jeśli nie spełni on Waszych oczekiwań, przygotujcie swój własny stolik. Nie musi on posiadać kółek – w odpowiednim momencie stół mogą przygotować świadkowie, a sam tort może zostać przyniesiony przez obsługę sali „na ostatnią chwilę”.

Stolik również nie musi być pokryty białym obrusem – to tylko jedna z wielu możliwości. Nakrycie stołu dobierzcie do stylistyki całego wesela, możecie również całkowicie z niego zrezygnować. Wykorzystajcie ozdobne tkaniny lub bieżniki z organzy, a obok tortu postawcie subtelny wazonik z kwiatkiem lub dyskretną dekorację ze świeczką w roli głównej. Możecie również ozdobić sam tort. W tym celu wykorzystajcie specjalne fontanny tortowe (race na tort), które uatrakcyjnią sam moment pojawienia się tortu na sali weselnej.

Talerzyki, sztućce i serwetki do weselnego tortu

Talerzyki i widelce dla wszystkich gości często znajdują się na stoliku, tuż obok weselnego tortu. To dość oczywiste, bo wygodne rozwiązanie, jednak nie do końca efektowne. A gdyby tak na stoliku z tortem na początku znalazł się tylko jeden nóż do krojenia tortu, jeden talerzyk i dwa widelczyki, którymi wspólnie posmakujecie jeden kawałek tortu? W tym momencie obsługa może przynieść resztę talerzyków i sztućców, pokroić resztę tortu i poczęstować nim wszystkich gości.

Dlaczego takie rozwiązanie wydaje nam się ciekawsze? Stół, na którym znajdzie się jedynie piękny tort weselny, dekoracja i niemal niewidoczny jeden talerzyk będzie prezentował się doskonale na żywo, jak i na zdjęciach!

To oczywiście tylko nasza propozycja na podanie gościom weselnego tortu. Być może macie już swoje pomysły, jak powinna wyglądać ta chwila. Kiedy i jak Wasz tort weselny zostanie wniesiony na salę?