Tort nie jest obowiązkową pozycją w weselnym menu. Pary Młode coraz częściej rezygnują z tego deseru na rzecz innych. Przedstawimy Wam kilkanaście alternatywnych pozycji, którymi z powodzeniem zastąpisz tradycyjny weselny tort.

Czym się sugerować, wybierając weselny deser?

Istnieje kilka przyczyn, dla których Narzeczeni rezygnują z tortu. Pierwszą z nich jest to, że sami nie przepadają za tym deserem i wiedzą, że wśród gości znajdzie się jeszcze kilkanaście osób, które nie spróbują weselnego tortu. Wybierając jego słodki zamiennik, warto kierować się gustem swoich bliskich oraz ogólną popularnością przysmaków.

Na pewno nie bez znaczenia jest fakt, że Para Młoda zawsze zostaje ze sporą częścią tortu. Nie chcąc, by się zmarnował, trzeba go pokroić i schować do praktycznych pudełeczek, dzięki którym goście, którzy zostaną taką porcją obdarowani, z łatwością przetransportują ją do domu.

Inną kwestią jest brak wyboru. Jeśli zdecydujemy się na inny deser, warto pomyśleć nad różnorodnością. Dzięki temu łatwiej będzie trafić w gust wszystkich weselników.

Nietypowe desery na weselu

Desery lodowe – chyba trudno wskazać nam osobę, która nie lubi żadnego rodzaju lodów. Dlatego, jeśli zadbasz o różne smaki i dodatki, czyli o wcześniej wspomnianą różnorodność, będziesz mieć niemal całkowitą pewność, że wszyscy Twoim deserem się zachwycą! Wybierz trzy najpopularniejsze smaki, dodaj do nich owoce (najlepiej sezonowe) i zadbaj, by jeden rodzaj deseru lodowego przygotowany był na bazie sorbetu, a podbijesz serca wszystkich zgromadzonych gości. Lodowe desery podaj w pucharkach, by ułatwić ich rozdawanie oraz konsumpcję.

Muffinki to jedne z ulubionych deserów Polaków. Podobnie, jak w przypadku lodów, trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby babeczek. Tym bardziej że możesz przygotować je (lub zamówić) w kilku wersjach, również w wersji wytrawnej! Podobną funkcję spełnią minitarty: różnorodne desery, podane w przygotowanych wcześniej porcjach, również na słono.

Pączki to kolejny lubiany przez większość Polaków deser. Również w tym przypadku możesz zadbać o różnorodność i przygotować pączki w trzech wersjach smakowych. Obawiasz się, że nie będą one wyglądać jak weselny deser? Rozłóż je na paterze do tortów, a stworzysz prawdziwie pączkowy tort!

Jeśli ślub bierzesz latem, kiedy jest swobodny dostęp do sezonowych owoców, doskonałym pomysłem będzie poczęstowanie gości „tortem weselnym” ułożonym z owoców polanych mleczną czekoladą. Słodkimi i soczystymi owocami możesz także przyozdobić bezy.

Na paterach poukładaj rurki z kremem lub makaroniki, czyli ciastka francuskie również z kremowym wypełnieniem. Możesz również wybrać mix, dzięki któremu będziesz mieć większość pewność, że deser zasmakuje wszystkim gościom.

Dość niestandardowym weselnym deserem będzie torcik gofrowy, polany syropem klonowym i wyłożony owocowymi dodatkami. Przygotuj również bitą śmietanę, bez której część osób nie wyobraża sobie tego przysmaku.

Bardziej tradycyjnie, ale jednak nie tort

Najbardziej zbliżone formą do tortów są ciasta. Zamów kilka ulubionych rodzajów wypieków w zaufanej i sprawdzonej cukierni lub upieczcie najbliższą rodziną kilka Waszych specjałów. Niektórzy mają też wyjątkowy talent do pieczenia tortów, które smakują nawet tym, którzy nie przepadają za tym deserem. Warto wtedy zrezygnować z kupnego tortu na rzecz domowego tortu.